Solliciteren

Contact

Nieuwsbericht

Maasvlakte 2 breidt zich uit

13
april, 2022

Vorige maand is er op Maasvlakte 2 gestart met het opspuiten van 55 ha. land voor bedrijven die hernieuwbare brandstoffen en chemische producten maken.

Waterbouwbedrijf Van Oord is onlangs begonnen met het werk. Het Finse bedrijf UPM maakt plannen om zich hier te vestigen, en het Havenbedrijf wil er tegelijkertijd ook ruimte bieden aan andere bedrijven die producten maken uit reststoffen.

Door dit soort bedrijven bij elkaar te vestigen ontstaat een cluster van bedrijven dat gebruik kan maken van dezelfde infrastructuur, zoals buisleidingen.

Van Oord spuit in totaal 5 miljoen m3 zand op in het zuidelijke deel van de Prinses Alexiahaven. In afwachting van concrete plannen voor invulling van het gebied was dit deel van Maasvlakte 2 nog niet opgespoten. Het nieuwe land komt ruim 6 m boven NAP te liggen. In juli is Van Oord naar verwachting klaar met het werk. Het zand moet dan nog een half jaar inklinken voordat er op gebouwd kan worden. Op het zand komt een laag klei en wordt gras ingezaaid, zodat het zand niet wegstuift.

Aanleiding voor het opspuiten van het terrein is dat het Finse bedrijf UPM onlangs bekend maakte dat het zich alleen nog op Rotterdam richt als locatie voor een nieuwe bio-raffinaderij. Het kan daarmee het eerste bedrijf zijn van een nieuw cluster voor het produceren van hernieuwbare brandstoffen en chemicaliƫn. Dat cluster krijgt naar verwachting de omvang van ca. 90 ha. Een beslissing van UPM over de nieuwe fabriek wordt niet voor het eind van dit jaar verwacht.

Het Havenbedrijf gaat zorgvuldig om met de ruimte in de haven. Op Maasvlakte 2 is nog ruimte voor uitbreiding van met name de containeroverslag en activiteiten die passen in de transitiestrategie van de haven, zoals de productie van groene waterstof, aanlanding van windenergie van zee en de productie van hernieuwbare brandstoffen. Elders in het havengebied is ook nog ruimte, maar dat zijn vooral kleinere terreinen. Ook zullen in de loop van de tijd verschillende terreinen herontwikkeld worden.

Bron: Havenloods

Werken bij

Wil je graag werken bij Matrans?

Bekijk vacatures